Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Чи повинен католик намагатися «навернути» юдеїв?.
Хай не буде тобі інших богів передо Мною!                Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.                Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення надаремно.                Пам'ятай день суботній, щоб святити його! Шість день працюй і роби всю працю свою, а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх. Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його.                Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!                Не вбивай!                Не чини перелюбу!                Не кради!                Не свідкуй неправдиво на свого ближнього!                Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Чи повинен католик намагатися «навернути» юдеїв?
   

Чи повинен католик намагатися «навернути» юдеїв?Чи повинен католик намагатися «навернути» юдеїв? Чи у Бога на обраний народ «свій план»?

Слідом за святим апостолом Павлом, котрий написав «я бажав би сам бути відлученим від Христа за братів моїх, рідних мені по плоті» (Рим. 9,3) - Церква, натхнена цим же Духом, відчуває таке ж бажання. Павло висловлюється сильними словами: він говорить «відлученим», тобто він настільки любить своїх братів по крові, що сам би вважав за краще відправитися в пекло, аби вони пізнали Ісуса Христа. Це пристрасне бажання святого Павла - не що інше, як продовження дії нашого Господа: «Христос відкупив нас від прокляття Закону, ставши прокляттям за нас - бо написано: Проклятий усякий, хто висить на дереві» (Гал. 3,13): Христос забажав спокутувати нашу вину замість нас, бути покараним замість нас. Це бажання було провіщене ще в Мойсеї, котрий просив Бога про смерть замість народу, який вчинив великий гріх і створив собі золотого тільця для поклоніння: «І вернувся Мойсей до Господа та й казав: О, згрішив цей народ великим гріхом, вони зробили собі золотих богів! пробач їм їхній гріх, а якщо ні, витри мене з книги Своєї, яку Ти написав» (Вих. 32,31-32).

На відміну від народів, на яких направлена місія Церкви, навернення юдеїв полягає не в тому, щоб привести їх з язичництва до віри в Христа, але в тому, щоб вони зростали в своїй вірі, оскільки віра Авраама не зупиняється на Авраамі, але веде до Христа.

Вустами апостола Павла Господь запевняє, що навернення юдеїв відбудеться, і відбудеться воно в певний момент: «Бо не хочу я, браття, щоб ви не знали цієї таємниці, щоб не були ви високої думки про себе, що жорстокість сталась Ізраїлеві почасти, аж поки не ввійде повне число поган, і так увесь Ізраїль спасеться, як написано: Прийде з Сіону Спаситель, і відверне безбожність від Якова,І це заповіт їм від Мене, коли відійму гріхи їхні! Тож вони за Євангелією вороги ради вас, а за вибором улюблені ради отців. Бо дари й покликання Божі невідмінні. Бо як і ви були колись неслухняні Богові, а тепер помилувані через їхній непослух, так і вони тепер спротивились для помилування вас, щоб і самі були помилувані. Бо замкнув Бог усіх у непослух, щоб помилувати всіх.» (Рим. 11,25-32).

Павло каже, що жорстокість сталась «частково», оскільки інша частина вже прийняла Господа і утворила першу християнську громаду. Навернення тієї, іншої частини відбудеться, коли «ввійде повне число язичників». Святий Тома Аквінський так інтерпретує ці слова: «Це означає не тільки "деяких язичників", які наверталися в ті часи особливим чином, але стосується того часу, коли Церква буде заснована посеред всіх язичників - або повністю всіх, або більшості».

У 2015 році Папська комісія з релігійних зв'язків з юдаїзмом оприлюднила документ «Бо дари й покликання Божі непорушні». У ньому йдеться про особливий статус діалогу між католиками і євреями. Ісуса Христа можливо зрозуміти тільки в єврейському контексті Його епохи, хоча Він, як Месія і Син Божий, виходить за рамки цього історичного горизонту. Бог відкривається в Своєму Слові, звіщаючи Себе людям. Для юдеїв це Слово присутнє в Торі; для християн Слово Боже втілилось у Христі Ісусі. Між Старим і Новим Завітом існує нерозривна єдність, хоча ці два Завіти тлумачаться по-різному євреями і християнами відповідно до власних релігійних традицій. З християнської точки зору Старий Завіт можна зрозуміти і інтерпретувати у світлі Нового Завіту. Старий і Новий Завіт - це частина єдиної історії союзу між Богом і Його народом, хоча Новий Завіт слід розглядати як звершення старозавітних обітниць.

У документі наголошується, що через Ісуса Христа, через Його смерть і воскресіння, всі люди причетні до спасіння, всі люди врятовані. Хоча юдеї і не можуть вірити в Ісуса Христа як універсального відкупителя, вони причетні до спасіння, тому що дари і покликання Божі невідмінні (пор. Рим. 11,29). Це залишається незбагненною таємницею спасенного задуму Бога.

Хоча в діалозі з юдаїзмом католики дають свідчення своєї віри в Ісуса Христа, вони утримуються від будь-якої активної спроби навернення євреїв і місіонерства серед них. Католицька Церква не передбачає ніякої інституційної місії, зверненої до євреїв, свідчить документ Папської комісії з релігійних зв'язків з юдаїзмом.

Проте Церква бажає, щоб євреї досягли повноти пізнання істини, яка перебуває у Христі. Це бажання притаманне самій природі Церкви. У літургії це бажання виражається в молитві на Страсну п'ятницю: «Помолимося і за юдеїв - за перших, до кого звернені були слова Господа Бога нашого, - щоб зростала в них любов до імені Його і вірність Його Заповіту. Всемогутній, вічний Боже, Ти дав обітницю Аврааму і його нащадкам; почуй милостиво прохання Твоєї Церкви і сподоби народ, який Ти першим взяв Собі на спадок, прийти до повноти спасіння. Через Христа, Господа нашого».



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у липні 2020 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!