Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Як перемогти страх святотатського причастя через постійні нав’язливі блудні думки і бажання?.
Хай не буде тобі інших богів передо Мною!                Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.                Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення надаремно.                Пам'ятай день суботній, щоб святити його! Шість день працюй і роби всю працю свою, а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх. Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його.                Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!                Не вбивай!                Не чини перелюбу!                Не кради!                Не свідкуй неправдиво на свого ближнього!                Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Як перемогти страх святотатського причастя через постійні нав’язливі блудні думки і бажання?
   

ПИТАННЯ: Як перемогти страх святотатського причастя через постійні нав'язливі блудні думки і бажання, які мене лякають? Чи є вони смертним гріхом? Я вже неодноразово говорив про них на сповіді, але вони постійно повертаються, я нічого не можу з ними зробити і таким чином піддаюся їм, буває, насолоджуюся ними, а потім дуже переживаю, чи не зробив я смертний гріх. Неясність в тому, смертний це гріх чи ні, кидає мене в депресію, страшно йти до Причастя. Коли є нечисті бажання, я їх одразу відганяю і ніколи до шлюбу їм не поступлюся, тому що знаю, що це смертний гріх.

ВІДПОВІДЬ: Господь сказав в Євангелії: «Ви чули, що сказано: Не чини перелюбу. А Я кажу вам, що всякий, хто дивиться на жінку з пожаданням, той вже вчинив перелюб з нею в своїм серці» (від Матвія 5,27-28).

Звернемося до коментаря Катехизму Католицької Церкви: «В етимологічному сенсі слово «пожадання» може вказувати на будь-яку сильну форму людського бажання. Християнське богослов'я надає йому особливого сенсу - чуттєвого апетиту, що протистоїть людській розсудливості. Св. Апостол Павло ототожнює його з заколотом «плоті» проти «духа». Воно є наслідком непослуху первородного гріха (Бут 3,11). Воно вносить безлад в моральні здібності людини і, само по собі не будучи гріхом, штовхає її на вчинення гріха».

Це - відповідь на наше питання. Тому необхідно підкреслити наявність або відсутність волі до вчинення гріха.

В яких випадках нечистий помисел може бути смертним гріхом? Для відповіді на це питання потрібно згадати про три умови смертного гріха: це серйозна матерія, повна згода і повне усвідомлення.

Що стосується матерії, то можна привести пояснення з документа Конгрегації віровчення від 1975 року - «Persona Humana»: «Згідно з християнською традицією і вчительства Церкви і у відповідності зі здоровим глуздом, моральний порядок сексуальної сфери зачіпає такі вищі цінності людської особистості, що будь-яке пряме порушення цього порядку є об'єктивно тяжким».

Отже, в будь-якому випадку, матерія буде тяжкою - навіть коли мова йде про помисли. Але хоча є в наявності тяжка матерія - якщо думки, пов'язані з сексуальною сферою, чужі волі Божій, - дуже часто буває, що немає повного усвідомлення. Помисел, фантазія, бажання може наздогнати нас абсолютно несподівано, ще до того, як ми їх усвідомили. І навіть коли це усвідомлення настає і ми намагаємося прогнати цю думку, вона знову повертається. Часто - і про це можна прочитати в житіях і творах багатьох святих - ці помисли як ніби беруть в облогу (досить згадати про святу Катерину Сієнську). Але і в цій ситуації не слід втрачати душевний спокій: адже одна справа - відчувати думки і зовсім інша - погоджуватися з ними.

Порівняємо це, наприклад, з телевізором: натискаючи на кнопки пульта, ми можемо наштовхнутися на передачі непристойного змісту. Тоді ми або перемикаємо на інший канал, або занурюємося в те, що бачимо. Ось в цьому другому випадку мова йде про тяжкий гріх. Якщо ж побачене навіть і встигло викликати у нас нечисті думки і фантазії, то, перемикаючи на інший канал, ми здійснюємо акт волі, відкидаючи таким чином гріх.

Якщо ж мова йде про помисли, які контролювати дуже тяжко, які виникають і тривають мимоволі, то не потрібно впадати в збентеження. Хоча в даних помислах або бажаннях задум Божий про сексуальну сферу присутній в деформованому вигляді, проте в цьому випадку немає повного усвідомлення і згоди волі. Тобто ці помисли можна вважати звичайним гріхом.

Смертний гріх проти дев'ятої заповіді має місце, коли людина в своєму серці погодилася з нечистими помислами або планує вчинити гріх, але їй це не вдається в силу якихось обставин. Наприклад, якщо гріховне пожадання жінки не зустрічає взаємності і тільки це (або якісь інші причини) перешкоджає здійсненню помислів, то цей випадок відноситься саме до слів Ісуса з Євангелія від Матея: чоловік вже вчинив перелюб в серці своєму». Це все одно, що вчинити гріх перелюбу (те ж саме відноситься і до будь-якого іншого гріха проти шостої заповіді). В цьому випадку не наша воля, рухома вірою і любов'ю до Господа, заважає «матеріальному» скоєнню гріха, а тільки зовнішні обставини. У такому випадку ці помисли обов'язково слід сповідувати перед тим, як приступити до Причастя. Нечисті помисли можуть бути смертним гріхом і в тому випадку, коли людина свідомо зупиняється на них, отримуючи насолоду і нічого не роблячи, щоб боротися з ними. Як же з ними боротися?

Коли беруть в облогу блудні помисли, але воля тверда і наполягає на протистоянні гріха, - про що і пише автор питання, стверджуючи, що він ніколи не поступиться смертному гріху, тобто його воля твердо відкидає цей гріх, - то, швидше за все, мова йде про спокуси, а не про гріх. У таких випадках благотворний вплив на стан душі чинить молитва: молитва до Пресвятої Діви Марії, Свята Вервичка, проголошення молитовних прохань, в яких висловлено наше тверде відкидання нечистих помислів.

Можливо, буде достатньо однієї бесіди із сповідником, щоб повернути душевний спокій. Швидше за все, сповідник порадить, як часто Вам краще приступати до сповіді у Вашій ситуації. Іноді нам здається, що наша душа «заплямована» і вимагає постійного очищення, але об'єктивно йдеться про буденні гріхи, які прощаються не лише в Таїнстві Примирення, а й через молитву, через жаль за гріхи, а також через акт покаяння, який ми вимовляємо на початку Святої Меси. Навіть якщо на совісті немає смертних гріхів, на кожній сповіді слід згадувати про нечисті помисли, і Ісус поступово зцілить душу від того збентеження, в яке її вводить, швидше за все, лукавий, змушуючи відчувати себе самотніми у боротьбі з гріхом і негідними приступати до Святого Причастя.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у липні 2016 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!