Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info. VICTORIA Християнські статті - страждання
Коли я говорю мовами людськими й ангольськими, та любови не маю, то став я як мідь та дзвінка або бубон гудячий!                І коли маю дара пророкувати, і знаю всі таємниці й усе знання, і коли маю всю віру, щоб навіть гори переставляти, та любови не маю, то я ніщо!                І коли я роздам усі маєтки свої, і коли я віддам своє тіло на спалення, та любови не маю, то пожитку не матиму жадного!                Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається,                не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого,                не радіє з неправди, але тішиться правдою,                усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить!                Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
VICTORIA
   

Редакція,
Любiть одне одного! 1/2008 → страждання

Любiть одне одного!



 

Працюючи в Іспанії, я навідав хвору Марію-Вікторію, яка живе зі своєю матір’ю, сестрою та її чоловіком у красивій гірській місцевості в Португалії.

Ми довго розмовляли про хворобу Марії-Вікторії та про її душевний стан після ампутації всіх кінцівок.

 VICTORIA

Тадеуш Баневський: Коли ви захворіли і які симптоми мала ця хвороба, що принесла стільки страждань і такі трагічні наслідки?

Марія-Вікторія: Ця страшна хвороба – одна з різновидів поліартриту, (Poliartritenudosa), дала про себе знати за кілька місяців до мого 15-річчя, коли ми ще жили в Анголі. (…) Я ніколи не думала, що в такому молодому віці мене спіткає таке нещастя і що свій п’ятнадцятий день народження я зустріну в лікарні, переживаючи найтрагічніші хвилини свого юного життя. Це було перше випробування моєї фізичної та духовної сили.

Усе почалось з того, що я відчула дуже сильний біль у правому плечі, а рука вся розпухла. Незабаром на передпліччі відкрилась рана, яка так і не загоїлась. Біль посилювався з кожним днем, ставав нестерпним. Вночі, щоб не заважати хворим, я вставала з ліжка і сідала на стілець. Тоді біль дещо вщухав, бо рука не торкалась ліжка. Це були повні муки безсонні ночі. Медичні процедури (очищення гнійної рани) були безрезультатними, лише завдавали мені додаткових страждань. Я панічно боялась їх, плакала та скаржилась на свою долю. Я хотіла померти, щоб не терпіти таких мук. Мені давали знеболювальні препарати, але вони лише притупляли біль на деякий час. (…)

Мої страждання збільшились, коли лікарі вирішили перевезти мене в одну з лікарень міста Йоганнесбурга в Південній Африці, і тоді до болю фізичного додався біль розлуки з батьками, рідними та друзями. В цій лікарні мені було ще важче. Я відчувала себе безмежно самотньою через те, що не могла ні з ким поговорити, так як там ніхто не знав португальської. Щоб підтримувати зв’язок з лікарем чи медсестрою, мені був потрібен перекладач. Крім того я дуже сумувала за своєю сім’єю, своїми рідними. Я не могла ні з ким поділитися своїми переживаннями, бо не знала мови. В той час Христос ще не був для мене тим, до кого я могла б звернутися за допомогою.

Протягом майже трьох років лікарі робили все, що могли, щоб уникнути ампутації, однак всі їхні старання виявились марними. У вісімнадцять років мені ампутували праву руку до самого плеча. Яким був мій шок, коли, прокинувшись після наркозу, я пересвідчилась, що в мене вже немає правої руки! Як гірко я тоді плакала! Після цього мене привезли назад в Анголу. Тут я відчула себе трохи краще психологічно, тому що перебувала серед своїх, поруч із рідними. Однак я не залишала лікарні, так як хвороба дуже швидко розвивалась. Потім – наступні ампутації: в 21 рік мені ампутували праву ногу, в 23 – ліву, а в 25 – ліву руку. Я була зломлена, розчавлена болем і відчаєм. Я повстала проти Бога, про якого знала ще так мало, і звинувачувала Його в тому, що Він є причиною моєї трагедії. Я зверталась до Нього: «Господи, що я тобі зробила, який гріх скоїла, що Ти так тяжко випробовуєш мене? Совість не докоряла мені жодним тяжким гріхом, так чому ж це трапилось зі мною?».

Вже після четвертої ампутації я не бачила сенсу в подальшому житті і вирішила заподіяти собі смерть. І в ту хвилину, коли я вже була готова здійснити свій намір, раптом почула таємничий голос: «Не роби цього, Я з тобою і люблю тебе». Я відчула присутність Бога і дивний спокій.

Миттєво я усвідомила, що Бог не покинув мене, що Він насправді любить мене. З того часу я ніколи більше не відчувала сильного відчаю, хоча часто все-таки плакала і жалілась Богу, що тепер я вже не в змозі нічого робити і стала тягарем для оточуючих. (…)

Я молилась щоразу все палкіше і відчувала, як поступово в мені з’являлися спокій та сила переносити своє каліцтво. Завдяки Божій милості я змирилася зі своєю гіркою долею і прийняла Божу волю. Я просила Пресвяту Богородицю, щоб вона допомагала мені приймати всі випробування без нарікань. Коли під впливом молитви ожила віра і любов до Бога, я стала навіть відчувати радість від своїх страждань. Постійно молю Господа, щоб Він допоміг мені позбавитись тих страшних спогадів про жахливі хвилини, що їх мені довелось пережити під час ампутацій, і щоб зміцнив мою душу.

Тадеуш Баневський: Чим для Вас є молитва?

Марія-Вікторія: Це могутня сила, яка допомагає нести хрест і спасає від туги та небажання жити. Я палко прошу Господа про те, щоб я могла своїм словом, своєю усмішкою та прикладом свого життя вгамувати тугу та біль усіх тих, хто шукає в мені духовної підтримки. Я кажу їм: «Пам’ятайте, друзі мої, справжній герой – це той, хто може володіти собою, терпляче переносити удари долі і з покірною душею нести свій хрест».

Тепер я живу в постійній присутності Бога. Часто розмовляю з Ним в душі. В тиші своєї кімнати я вслухаюся в Його голос і відкриваю Йому своє серце, щоб Він жив і діяв у ньому. Це прекрасний духовний досвід, який приносить мені багато радості і пом’якшує біль.

Я кажу Йому: «Я вдячна Тобі, Господи, за те, що допомагаєш мені витримувати мої страждання, що я більше не повстаю проти Тебе, хоч і усвідомлюю те, що вже ніколи не зможу ходити, не зможу нічого робити своїми руками, тому що в мене їх немає… Я вдячна Тобі, Господи за те, що в ті хвилини, коли я впала у відчай і зневірилась в Твоєму існуванні і Твоїй доброті, Ти завжди був поруч зі мною, підтримуючи і втішаючи мене в невичерпній тузі, що стримав мене від самогубства. Дякую Тобі, Господи, за те, що весь час освітлюєш і зміцнюєш мене, без Твоєї допомоги я не змогла б жити в такій скруті».

Як прекрасно жити в присутності Бога і відчувати Його Батьківську любов! Тільки в єдності з Богом ми зможемо витримати життєві випробування і через віру та любов змінювати наш світ. Не менша радість – відчувати і постійний захист Пресвятої Богородиці, яка завжди заступається за нас і піклується про наше спасіння.

Тадеуш Баневський: Як реагують люди, коли бачать Вас?

Марія-Вікторія: Раніше бувало по-різному. Одні хрестились, промовляючи: «О, Господи, що з Вами сталось?». Інші голосили: «Ах! Ой! О, як Ви нещасні! Чим же Ви їсте?». А я, дещо роздратована цим голосінням, відповідала: «Їм ротом, а чим же мені їсти?»

Тепер я поводжуся інакше. Мене знають ледве не у всій Португалії, так як я вже декілька разів виступала по телебаченню, звертаючись до хворих і неповноцінних. Часто до мене телефонують різні люди, які просять поради чи молитви. Багато людей приїжджають, щоб побачити мене, поговорити і набратись сил для того, щоб витримати свої власні страждання. Я втішаю їх, як можу, і обіцяю молитися за них. Люди, побувавши у мене, йдуть підбадьорившись духом і віднайшовши надію. Перестають жалітись на долю, побачивши, що я сповнена спокою і радості незважаючи на таке жахливе каліцтво. Всі вони дуже вдячні мені.

VICTORIA

 

Тадеуш Баневський: Я бачу у Вас в кімнаті багато красивих картин з зображенням квітів. Звідки вони у Вас?

Марія-Вікторія: Це я їх сама намалювала. Я дуже вдячна Богу за те, що Він наділив мене здатністю малювати ротом. Коли я вчилася в школі і у мене були здорові руки, я не могла намалювати жодної квітки – не мала таких здібностей. Тепер я малюю дуже багато, навіть на замовлення, і люди охоче купують мої картини.

Тадеуш Баневський: На завершення нашої бесіди я хотів би попросити Вас дати пораду для моїх співвітчизників, які страждають.

Марія-Вікторія: Думаю, що можу дати їм таку ж пораду, що й своїм співвітчизникам у Португалії. Я кажу їм, щоб повірили в Бога всім серцем, довірились Йому безмежно і ввірили Йому свої страждання. Тільки глибоко віруюча людина, та що молиться всім серцем, зможе перетерпіти свої страждання, поєднуючи їх зі стражданнями Христа, і жертвувати їх за гріхи свої і своїх близьких. Можна також жертвувати свої страждання за Церкву і Бога-Отця.

Людина, поєднана з Богом, навіть в стражданні відчуває спокій і радість, тому що тільки Бог є джерелом справжньої радості і спокою. Я раджу людям не падати духом під тиском життєвих випробувань. Нехай постійно просять Бога дати їм силу нести свій хрест і нехай пам’ятають, що найпевніша дорога на небо – через хрест, бо саме через нього Христос спас світ. Нехай намагаються пізнати Бога, читаючи Святе Письмо, релігійні книги і завдяки молитвам. А коли насправді пізнають Його, то, безперечно, полюблять і не будуть вже повставати проти Нього так, як повставала я…

Тадеуш Баневський: Дякую Вам за бесіду. Включаю Вас у мої щоденні молитви і прошу Вас також помолитися за мене, щоб в здоров’ї і в стражданні я був завжди вірний Богу і Церкві…

Марія-Вікторія: Я дуже вдячна Вам за відвідини, приємну бесіду і підбадьорливі слова.

Інтерв’ю з Марією-Вікторією

вів отець Тадеуш Баневський SChr,

який тривалий час є місіонером у Бразилії,

Південно-Африканській Республіці та Іспанії
Замовити підписку

Весь номер у форматі PDF



Опубліковано з дозволу Miłujcie się! в листопаді 2010


Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!


Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!